Третият парламентарен ден на 48-ото Народно събрание започна с разискване на

...
Третият парламентарен ден на 48-ото Народно събрание започна с разискване на
Коментари Харесай

Три партии номинираха свои кандидати за поста председател на 48-ото Народно събрание

Третият парламентарен ден на 48-ото Народно заседание стартира с обсъждане на процедурните правила за избор на ръководител на Нардното заседание, а парламентарно показаните партии още веднъж излъчиха свои претенденти за поста. В петия тур на гласоподаване за избор на ръководител на Народното събрание номинирани бяха Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Цвета Рангелова от " Възраждане ", Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ". 

Вчера депутатите още веднъж разискваха критериите, по които да изберат новия ръководител като измежду предложенията беше това да бъде неконфликтна персона с опит в Народното събрание. Появи се и предложение това да е най-възрастният депутат в Народното събрание, а точно Вежди Рашидов, който краткотрайно ръководи Народното събрание. Той обаче изрично отхвърли номинацията

" Първият ден хората споделиха, че ще ни гонят със сопи, в този момент към този момент провокираме единствено насмешки. Парламентът е на път да се обезсмисли. Парламентът би трябвало да стартира да работи. Блокажът работи за тези, които желаят да покажат, че Народното събрание е непотребна институция. Че макар пълномощията му не е в положение да работи. Ние сме напът да убием Народното събрание ", съобщи от парламентарната естрада Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. 

Вигенин беше безапелационен, че това ще бъде последното гласоподаване, в което ще взе участие и няма да допусне кандидатурата му да бъде обвързвана с каквито и да било политически сделки и задължения. " Прозорецът на деяние се свива и вървим към един сюжет, който не е добър за парламент и е непредвидим като дълготрайни последствия ", добави Вигенин. 

От Движение за права и свободи желаеха да бъде направена инспекция на кворума преди да се пристъпи към гласоподаване на трите кандидатури за поста ръководител на Народното събрание. А на трибуната за изявление излезе номинираният за поста Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Нямам терзания от къде би могла да пристигна поддръжката за мен. Само ще припомня на Вигенин, че беше министър на външните работи 4 години с мандата на Движение за права и свободи. Толкова са огромни окопите, които изкопахме сред обособените политически сили, че в този момент не можем да излезем от тях. За първи път в 32-годишната в нова история на България ние имаме институционален блокаж. Толкова е неуместна обстановката, че основателите на Конституцията даже не са си помисляли да плануват развиване на тази обстановка ", обяви Йордан Цонев.

Докато Народното събрание няма определен ръководител, президентът не може да свика съвещания с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за държавно управление. Забавят се и разговорите в контактната експертна група, предложена от Бойко Борисов, в която Росен Плевнелиев и Соломон Паси би трябвало да влязат в ролята на посредници с партиите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР